İngiltere ile ABD arasında ‘çay’ şakası: ‘Mikrodalgayla devam ediyoruz’
ABD’li bir bilim insanının ‘mükemmel çay’ için suya bir tutam tuz eklenmesini tavsiye ettiğini söylemesi, ABD ve İngiltere yetkilileri arasında esprili bir tartışmaya neden oldu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, konuyla ilgili “ABD’li bilim adamı, mükemmel bir fincan çay yapmak için tuz eklemeyi öneriyor” başlıklı haberinde, İngiltere’de çayın “kültürel bir değer” olduğuna dikkat çekerek, “3 bini aşkın ABD’li bilim insanı” dedi. kilometrelerce uzakta Mükemmel çayın sırrını keşfettiğini, İngilizlerin ilk başta son derece saçma bulacağını iddia eden Prof. Michelle Francl, ‘mükemmel çay’ için tuz kullanılmasını öneriyor.
‘HİÇBİR ŞEY YAPMADAN DURAMAZIZ’
Ancak İngiliz basınında geniş yer bulan bu teklif, iki ülke arasında mizahi bir alışverişe neden oldu. Bu durum, o dönemde Boston Limanı’nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayın denize dökülmesi olayıyla da bağlantılı sayılabilir. 18. yüzyılda Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na giden yol. İlk olarak Londra’daki ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yaptı ve buna İngiliz Kabinesi’nden yanıt geldi.
ABD’nin Londra Büyükelçiliği’nin resmi hesabından yapılan yazılı açıklamada, denildi. Açıklamada, çayın ‘dostluk iksiri ve iki ülkeyi birbirine bağlayan kutsal bir bağ’ olduğu belirtilerek, “Bu şok edici teklif Özel İlişkimizin temelini tehdit ederken öylece durup hiçbir şey yapamayız.”
‘SIK DAYANIŞMAMIZDA BİRLEŞELİM’
Büyükelçilik açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“Dolayısıyla Birleşik Krallık’ın iyi insanlarına, Britanya’nın ulusal içeceğine tuz ekleme şeklindeki mantıksız fikrin ABD’nin resmi politikası olmadığı ve hiçbir zaman da olmayacağı konusunda güvence vermek istiyoruz. Köklü dayanışmamızla birleşelim ve çay konusunda birlik olduğumuzu tüm dünyaya gösterelim. “ABD Büyükelçiliği çayı uygun şekilde, yani mikrodalgada pişirmeye devam edecek.”
İNGİLİZ KABİNİNDEN CEVAP: ÇAY SADECE SU ISITICISIYLA YAPILIR
Bu açıklamanın kısa sürede sosyal medyada binlerce kez beğenilmesi ve paylaşılmasının ardından İngiltere Kabinesi, bu açıklamayı kendi X hesabından aktararak şu ifadeleri kullandı: “Özel ilişkimizi takdir ediyoruz ancak bir konuda size tüm kalbimizle katılmıyoruz. Sorun: Çay sadece kettle (elektrikli su ısıtıcısı) ile yapılabiliyor.”
PROF. FRANCL: DİPLOMATİK BİR DAVA AÇMAK İSTEMİYORUM
Bu karşılıklı açıklamaların ardından BBC’ye açıklama yapan ve çaya tuz eklenmesini öneren Pensilvanya Bryn Mawr Üniversitesi’nden kimya profesörü Profesör Francl, “Kesinlikle diplomatik bir olay yaratma niyetinde değildim” dedi.
ABD tarihinde ‘Boston Çay Partisi’ olarak bilinen olay, Amerika’daki sömürgecilerin, Amerikan Kızılderilileri kılığına girerek, yüksek fiyatları protesto etmek amacıyla 16 Aralık 1773’te Boston Limanı’nda İngiliz gemilerinden tonlarca çayı denize döken hareketidir. İngiltere’den gelen çayın vergilendirilmesi. Bu eylem aynı zamanda İngiltere’ye karşı Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na giden süreçte de önemli mihenk taşlarından biri olarak değerlendiriliyor. (DIŞ HABER)